Veilinghavenkade

De Veilinghaven is het hart van Dichterswijk-west, met mooie oude schepen, kades, omringd door appartementengebouwen en horeca. Toch constateren we dat de gehoopte dynamiek en reuring wat achter is gebleven. Het is er prachtig, maar er is weinig levendigheid. Er zijn grote hoogteverschillen en er is een verschil tussen de wereld op het niveau van de straat (bovenwereld) en de wereld op de werf (benedenwereld). Daar willen we verandering in brengen.

Een wens van vele omwonenden: de vergroening en verlevendiging van de havenkades. Momenteel niet uitnodigend, stenig, weinig verblijfskwaliteit en sociaal onveilig. De muren zorgen voor een sterke scheiding tussen de boven en benedenwereld. Een betere zichtrelatie tussen kade en straat is gewenst, een aanpassing aan de trappen voor een betere routing over de kade, en een verbetering van de beleving (en het gebruik) van het water.

In februari en maart 2023 wordt het definitieve ontwerp van de vergroening van de Veilinghavenkade gerealiseerd in opdracht van de gemeente Utrecht. Alleen de zuidoost zijde van de Veilinghavenkade is onderdeel van het RingPark. In het ontwerp zit ook vergroening van de kant van de woonboten (noordoost zijde). Dit is geen onderdeel van het RingPark, maar is qua ontwerp wel tussen woonbootbewoners, gemeente Utrecht en het RingPark afgestemd.